Links
Comment on page

Data naar Google Tagmanager sturen

Stuur data naar Google Tag Manager. Om B2B gegevens op te nemen in Google Analytics. Of, om Display campagnes te verbeteren door feedback te sturen over gewenste bedrijven, bezoekers en gedrag.
Als B2B marketeer wil je het liefst dat je campagnes kwalitatieve bezoekers trekken. Hoe weet je welke bezoekers dat zijn? Met SalesFeed herken je ze.
Je kunt vanuit je SalesFeed licentie via Google Tag Manager unieke data versturen naar onder andere Google Analytics 4, Google Ad's, Facebook en LinkedIn. Over:
 • Gewenst gedrag van bezoekers, denk aan micro conversies.
 • Feiten over herkende bedrijven.
Waarom?
 • Om Google Analytics rapporten te verrijken, bijvoorbeeld met SBI branchecode.
 • Om display campagnes te verbeteren.
Facebook? Ja, er worden veel goed renderende B2B campagnes op Facebook gedaan.
Google Analytics? 'Engagement' is een belangrijk begrip in Google Analytics geworden. Standaard worden er al veel handige gebeurtenissen gedefinieerd rondom betrokkenheid van webbezoekers.

1. Google Analytics rapporten verrijken

Elke organisatie is uniek en daarom is het goed denkbaar dat je gericht informatie wilt ontsluiten in Google Analytics om inzicht op te bouwen over kwalitatieve bezoekers. Je kunt daarvoor data sturen naar Google Analytics via Google Tagmanager.
In een SalesFeed licentie zijn over herkende bedrijven gegevens beschikbaar. Bijvoorbeeld de SBI branchecode. Je kunt voor rapportage doeleinden de SBI branche code(s) van bezoekers naar Google Analytics sturen. Welke bezoeken worden gedaan door bedrijven uit een bepaalde branche?
Wist je dat aan een organisatie drie SBI branche codes gekoppeld kunnen zijn?
Je kunt ook events sturen naar Google Analytics, over micro conversies op je website, om bijvoorbeeld te rapporteren over de bezoekersfunnel.
Uitgebreide achtergrondinformatie over Google's Custom Dimensions kun je hier lezen.

2. Heb je (Google) Display campagnes actief? Geef feedback over gewenste webbezoekers en gewenst gedrag en ga zo sturen op kwalitatief bezoek.

De ene bezoeker is de andere niet. Geef aan Google (en Facebook, Instagram, LinkedIn) door welke bezoekers aansluiten bij je doelgroep en welke bezoekers gewenst gedrag vertonen. De Google algoritmes zullen deze data gebruiken om de audience te verbeteren voor Display campagnes.
 1. 1.
  Voeg kwalitatieve bezoekers als conversie toe.
 2. 2.
  Maak van je kwalitatieve bezoekers een doelgroep.

Microconversies over de engagement van bezoekers: events sturen

Naast het sturen van branchecodes van je doelgroep, kun je micro conversies rondom engagement sturen. Dat doe je door met de Trigger Module triggers te maken die reageren op gedrag van bezoekers.
Let op! Onder een bezoeker wordt niet een herkend bedrijf verstaan, maar een device (om preciezer te zijn , een unieke browser).
De feiten die je kunt gebruiken in een trigger, maken het mogelijk om gedetailleerde en unieke events te sturen via Google Tag Manager, zoals:
 • Is een bezoeker voor het eerst geland EN is de Time on Page langer dan X seconden (SalesFeed controleert met de heartbeat of een bezoeker nog op de pagina is).
 • Is een bezoeker voor het eerst geland EN duurt het eerste bezoek langer dan X seconden.
 • Tijdens het eerste bezoek van een bezoeker worden meerdere pagina's gelezen.
 • Is een bezoeker Returning. Daarvoor is een bijzondere expressie beschikbaar; een bezoeker die terugkeert, op een andere dag dan z'n eerste bezoek.
 • Een bezoeker leest binnen een groep van pagina's die later in de bezoekersfunnel gelezen wordt. Zo'n groep van pagina's maak je aan met de Contentgrouping module.

De stappen om data te sturen naar Google Tag Manager

Om data te sturen naar Google Analytics, Google Ads, Facebook, Instagram of LinkedIn, stuur je eerst data naar Google Tag Manager. Vanuit Tag Manager kun je data doorsturen.

Voorbeeld. SBI Code en Event "Returning visitor" sturen

De onderstaande code zorgt ervoor dat gecontroleerd wordt of er al data is gestuurd naar bepaalde datalayers. Zo nee, dan wordt er naar de datalayer(s) gestuurd.
 1. 1.
  Bedenk welke SBI code(s) en andere data (events) je via Google Tag Manager wilt doorsturen.
 2. 2.
  Maak een corresponderende Trigger aan.
 3. 3.
  Verbindt aan de trigger een Actie aan van het type Code Uitvoeren en plaats daar de volgende code in.
if (!window.dataLayer) {
window.dataLayer = [];
}
if (!window.dataLayer.some(item => item.event === 'salesfeed' )) {
window.dataLayer.push({
'event': 'salesfeed',
'salesfeed_trigger': 'jouw-triggernaam-hier'
});
}
In de code wordt een datalayer event afgeschoten die ‘salesfeed’ heet (met de regel: 'event': 'salesfeed'). Deze is aanpasbaar naar eigen voorkeur.
Op de plek van 'jouw-triggernaam-hier' kun je een naam zetten die iets zegt over de triggervoorwaarden uit SalesFeed waarop je de code hebt afgevuurd. Bijvoorbeeld ‘sbicode=26’ of ‘returning-visitor’ of ‘bestaande-klant’.
Vervolgens in Google Tag Manager
In de variabele in Tag Manager moet 'salesfeed' staan.
De trigger in Tag Manager wordt dan afgevuurd als de Datalayer ‘DL – Salesfeed’ wordt geactiveerd en de "salesfeed_trigger" bevat 'jouw-triggernaam-hier'.

Wij gaan er van uit dat je voldoende kennis hebt om:

 • Het bovenstaande Javascript aan te passen aan jouw wensen
 • Hoe je omgaat met datalayers en events in Google Tagmanager
 • Vanuit Google Tag Manager conversie data te sturen naar Google Ads, Instagram, Facebook en LinkedIn.
Hulp nodig?
Wil je sparren met een specialist of deze functionaliteit kant en klaar laten inregelen? Neem dan contact op via [email protected]
Last modified 1mo ago
Copyright SalesFeed.